Bronseøks med buet, halvsirkulært blad og flat nakke (B3295/a). Lave buer fra bladet til nakken. Ifølge finneren hadde øksen rester av et treskaft. Det er ingen spor av det nå. Den har grønn patina, kanten er slipt i moderne tid, og det er noe korrosjon på buene. Langquaid type (Vandkildes type B4). Lengde: 22,3 cm Bredde: 10 cm over den bredeste delen av bladet.
Bronseøks med buet, halvsirkelformet blad (B3295/b). Øksen er brukket i to og en del av halsen og nakken mangler. Dette ser ut til å være gamle skader, før nedleggelsen av øksen, som indikert av merker rundt bruddet. Lave buer fra bladet, antagelig til nakken. Det er noe korrosjon og skader på buene, det er også tegn til hamring. Mørkegrønn patina, noen gyldne flekker og kanten har blitt skjerpet i moderne tid. Langquaid type (Vandkildes type B4). Lengde: c. 16 cm. Bredde: 8,8 cm over den bredeste delen av bladet.
En liten armbøyle formet fra en bronseplate. (B3295c) Bøylen har spisse ender, og en er brukket av og mangler. Overflaten har fem avrundete ribber som slutter i spisser i hver endet. Den har mørk grønn patina og det er noe korrosjon mot endene. Størrelsen tilsier at det trolig har tilhørt et barn. Det er funnet et liknende funn i Sverige og et i Polen. B 4.9 cm.
Foto: Adnan Icagic © Universitetsmuseet i Bergen, CC BY-SA 4.0
Funnsted:
Steine (gnr. 18), Aurland, Sogn and Fjordane
Kontekst:
Funnet i en ur, Grimuri, ved Låvisberget ved vannet nær veien til sommerstølen. I følge finneren lå øksene og armbåndet på en stor stein, muligens dekket av mindre stein og jord.
Datering:
Funnsamlingen dateres til eldre bronsealder periode 1. Økser av denne typen er gamle og bør plasseres i eldre bronsealder periode 1b. Armbøylen har få paraleller, men dem som finnes er datert til eldre bronsealder periode 1.