Støpeformer til holkøks, B11924 a og b

Foto: Svein Skare © Universitetsmuseet i Bergen, CC BY-SA 4.0

Komplett klebersteinsform for øks med hull (B11924/a). Hver halvdel har en polert, halvsirkulær form; spor etter bearbeiding kan sees. Den ene halvdelen er fullført; den andre er fragmentert og limt sammen. Den ene halvdelen har to hakk, ett på hver side, som sannsynligvis er tilsvarende linjer. Det er tre knotter på skilleflaten, to på hver side under løkken og tverrribbene, og en under kanten, og tilsvarende hull på den andre ventilen. Det er et avtrykk på toppen: et vertikalt spor på begge halvdeler, selv om den ene er bredere enn den andre. Hulrommet er svertet. Formen er for en stor øks, ca 12,3 cm, med en løkke og tre parallelle tverrgående ribber, lik Baudous type VII C 1 a, bortsett fra at den er lengre. Sidene er parallelle og kanten er rett. Lengde: c. 17,2 cm. Bredde: c. 7,6 cm.

Fragmentert klebersteinsform for en øks med hull (B11924/b) fragmentene er limt sammen. Bare noen få stykker mangler. Denne skaden er delvis eldgammel da et av fragmentene tydelig er erodert av vann. Formen er rektangulær. Det er matchende linjer på bunnen og sidene av hver halvdel. Toppen har avtrykk bestående av et bredt vertikalt spor og to runde fordypninger på den ene halvdelen, de runde fordypningene kan ikke konstateres på den andre halvdelen da dette området er skadet. Hulrommet er delvis svertet. Hulrommet er for en stor øks med løkke og markert felg rundt fatet samt to tverrribber under. Den har rette, parallelle sider og en rett kant, og bladet har et sekskantet tverrsnitt. Bladet er dekorert: en Y-formet ribbe og to vertikale og rektangulære fordypninger som går halvveis nedover bladet. Baudous type VII A 2 a. En form fra Katteskalla, Sverige er en nær parallell (Montelius, Minnen fig. 1067). Lengde: 17,6 og 17,7 cm. Bredde: c. 7,5 cm

Flintskive (B11924/c). Grå flint, fin retusj langs to sider. Lengde: 4,9 cm Bredde: 3,9 cm

Funnsted:
Nyhamar (gnr.114/1), Gulen, Sogn og Fjordane

Kontekst:
Den ene halvdelen ble funnet i en grushaug etter at lokalveien var bygd, ca 30-35 m fra land. Grusen kom fra en grøft eller kulvert som ble gravd under veien. De resterende delene av de to formene samt en flintskive (B11924/c) ble funnet under to påfølgende utgravninger. Den ene halvdelen av B11924/a og noen fragmenter av B11924/b ble funnet in situ i grus ved siden av flere store steiner. Fragmentene som ble funnet før utgravningene lå trolig noen få centimeter over in situ-funnet, ifølge rapporten (Bakka 1965). Området ligger i en skråning hvor det har sildret vann eller eventuelt en bekk, og grøfta ble gravd i retning mot vannet. Formene og flintskiven ble mest sannsynlig nedlagt sammen.

Datering:
Begge formene er for store økser, noe som tyder på en tidlig datering. Dekoren på B11924/b peker på periode 4, mens B11924/a kan dateres til midt i bronsealder, periode 3 eller 4.