Bronsefragmenter, leire, urne, brente bein B5932

 

Foto: Svein Skare © Universitetsmuseet i Bergen, CC BY-SA 4.0

Fragmenter av en bronsegjenstand B05932/a. Arkeologen som grov ut funnet, Haakon Shetelig, mente fragmentene kunne ha vært en kniv. Siden fragmentene er flate og tynne, er det mulig at gjenstanden kan ha vært en kniv eller barberhøvel, men dette kan ikke fastslås. Fragmentene er korrodert.

Funnet sammen med:

Leirefragmentert (B5932/b), lik Baudous type XXXVIII C 1. Fragmentene er limt sammen. Varen er grå/brun, porøs på utsiden, og herdet med knust kvarts. Det er rester av rødt på utsiden. Urnen har bred, konveks kropp og sylindrisk hals. Kroppen er dekorert med et bånd av skrå parallelle linjer i grupper, vekslende mellom skrå til høyre og venstre. Det er to horisontale linjer på toppen og under båndet. Felgen er ikke merket. Gryten hadde opprinnelig et håndtak, som ble ødelagt før deponering, da et håndtak ikke ble funnet i graven. Høyde: 18 cm

Fragmenter av en urne (B5932/c). Da den ble funnet, var leiren fuktig og gikk i oppløsning. Gråvarer, med rester av rødt på utsiden. Leiren er herdet med knust kvarts. Varene ser ut til å ha vært noe bedre kvalitet enn B05932/b, med jevn finish både på inn- og utside. Bare en del av den nedre halvdelen av potten kan rekonstrueres: den har en konveks underkropp, og smalner inn mot halsen. En mulig parallell er Baudou XXVIII B 2.

Brente bein (B5932/d)

Kontekst:
Funnet i en røys med to urner og kremerte bein (B05932/b-d), plassert på en odde, Straumstein, med god utsikt over havet. Varden inneholdt tre kammer: En begravelsesgrav og to mindre steinkister, hvorav den ene inneholdt de to urnene og kremerte bein, og en som var tom. Cisten ble laget av fem plater og to dekkplater, og målte 0,40 x 0,30 m. Den lå i midten av varden, litt høyere enn de to andre begravelsene. Marin sand ble spredt på bunnplaten. En av urnene var gått i oppløsning og skårene ble blandet med beina inni. Bronsefragmentene ble funnet under. Den andre urnen var i god stand, men hadde sprukket og innholdet sølt. Bronsegjenstanden ser ut til å ha blitt avsatt separat, i stedet for inne i en av urnene. I følge Per Fett (1954) skal hellene ha kommet fra Augastad.

Funnsted:
Eide (gnr.83/3), Kvam, Hordaland

Datering:
Basert på urner og kremerte bein samt størrelsen på røysen, er gravleggingen datert til yngre bronsealder periode 4-6.