Belteplate, armbånd og fibula B3322/a-c

Foto: Svein Skare © Universitetsmuseet i Bergen, CC BY-SA 4.0

Dekorert belteplate med sentral, konisk tapp. Kanten er skadet, og løkken på baksiden er ødelagt. Tappen er dekorert med horisontale parallelle ribber, mens platen har parallelle linjer rundt kanten, et belte med store løpende spiraler, et belte med parallelle linjer etterfulgt av et belte med mindre løpende spiraler, og parallelle linjer. Det er vertikale parallelle linjer og sikksakk rundt bunnen av tappen. Dekoren er svak på grunn av korrosjon. Bredde: 14,2 cm. B3322/a.

To ribbede armbånd, med ni ribber og rette ender. Hvert andre ribbein har små parallelle linjer som skråner enten til venstre eller høyre. Et av armbåndene er ødelagt flere steder; fragmentene er limt sammen. Gyldenrød med noe korrosjon, ellers er armbåndene godt bevart. Bredde: 7 cm på tvers, båndene måler 3,8 cm. B3322/b.

Fibula med korsform på en rundt nålhode og bue med spiralender. Den er kraftig korrodert. Lengde: 9,4 cm. B3322/c.

Funnsted:
Særheim, Klepp, Rogaland

Kontekst:
Funnet i en begravelse i en haug, med en diameter på ca. 26 m. Haugen ble gravd ut av Bendixen i 1879, og utgravningen avdekket et komplekst arrangement. Den indre haugen var omgitt av en smal grøft og det som ser ut til å ha vært en kantstein eller terrasse, ca 2,5 m bred. Det var et sentralt kammer, 14 m på tvers og dekket av et tynt jordlag, med et lag stein på toppen og til slutt et lag torv. Steinlaget var opptil 3,5 m tykt. Den indre varden dekket to mindre varder som hver inneholdt en steinkiste. Den minste sist målte 1 m og var bygget av plater. Den inneholdt kull og kremerte bein. Den andre kista ble funnet i midten av haugen; den målte 2 m, sidene var bygget av små flate plater mens endene var to store steiner med flate sider. Bunnen var dekket av små runde småstein. Belteplaten ble funnet i midten, med en armring på hver sider, mens fibula ble funnet i det ene hjørnet, til høyre for der hodet ville ha vært. Gjenstandene var plassert i en anatomisk riktig posisjon (Møllerop 1963).

Datering:
Samlingen er datert til eldre bronsealder periode 2.