Stykke av kobberlegering B6864/18

Stykker av kobberlegering, B06864/18. Et lite flatt stykke oksidert kobberlegering; den er delvis oppløst. Det kan ikke fastslås om dette er skrapmetall eller var en del av en gjenstand.

Kontekst:
Funnet i et fjellskjul ved Ruskeneset, i en liten bukt ved siden av et vann. Lokaliteten ble gravd ut i 1914-16 og 1974, og består av to små fjellskjul (Ruskeneset I og II) ca. 8-10 m.o.s.l., plassert ca. 50 m fra hverandre. Ruskeneset I ble delvis ødelagt av veibygging rundt 1900 og stedet ble oppdaget da noen gjenstander, inkludert en steinøks, ble funnet. Tilfluktsrommet målte 10 x 5 m, ukjent høyde. Ruskeneset II måler 15x 6 m, høyde 15 m.

Det var to hovedfaser, en senneolitisk fase i begge fjellskjul og en fase datert til jernalder i skjul II (Brinkmann og Shetelig 1920). Funnene inkluderer bein fra 66 arter, skjell, kroker, harpuner, pilspisser og flintdolker. Det senneolitiske laget inkluderer imidlertid også materiale som indikerer en bronsealderfase: bifasiale pilspisser med konvekse baser, bitene av kobberlegering, et skår av et klebersteinskar. Kulturlagene ved begge tilfluktsrom ble vurdert som homogene, til tross for flere sterile lag. Det ble også funnet menneskebein: I ly II ble det funnet noen bein spredt i kulturlaget, og noen bein og tenner fra et barn ble funnet under en stein av hvit kvarts. Beinene fra tre skjeletter ble funnet utenfor hovedaktivitetsområdet til krisesenter I. Disse ble ikke gravd ut profesjonelt.

Stykket av kobberlegering ble funnet i Ruskeneset II, og det ble også funnet en liten klump bronse (B06824/26). Sistnevnte ble analysert og inneholdt kobber, tinn og nikkel. Klumpen ble ødelagt i prosessen. En mulig smeltedigel (B6914/c) ble funnet i en jordhaug ved Ruskeneset I.

Funnsted:
Ruskeneset under Søreide (gnr. 35/9), Bergen, Hordaland

Datering:
Sen neolitikum eller bronsealder